9 października 2015

KURCZAK FASZEROWANY MIĘSEM I PIETRUSZKĄ PIECZONY Z CUKINIĄ I ŚLIWKAMI

Bardzo aromatyczny obiad i bardzo syty obiad. Kurczak jest nafaszerowany mięsem mielonym z dużą ilością pietruszki świeżej. Na wierzchu zaś chrupiąca skórka, której nikt się nie oprze ! Cukinia i śliwka tworzą fajny sosik, którym można polać ziemniaki.






Składniki:

  • kurczak 1.5 kg.
  • cukinia 1 mała szt. ( do 400 gram )
  • śliwki suszone 1 garść
  • vegeta lub kucharek  1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
Farsz:
  • filety z piersi kurczaka 2 szt.
  • jajko
  • kasza manna 2 łyżki
  • natka pietruszki 1 garść 
  • curry 1 łyżeczka
  • vegeta lub kucharek 1 łyżka
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
Marynata:
  • papryka wędzona mielona 1 łyżka
  • sól 1 łyżka
  • pieprz 1/3 łyżeczki
  • marynata pikantna np. firmy Prymat 1 łyżka
  • olej 2 łyżki
METODA:
  1. Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć. FARSZ: Filety zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, kaszę mannę, vegetę, czosnek, curry oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
  2. Faszerujemy kurczaka. Farsz dokładnie ugniatamy w każdy kąt. Związujemy nóżki.
  3. MARYNATA: W kurczaka wcieramy olej z każdej strony. Oprószamy solą, pieprzem, marynatą i papryką. Nacieramy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  4. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kurczaka. Cukinię kroimy w grube plastry i upychamy po bokach. Dodajemy śliwki. Skrapiamy oliwą i oprószamy vegetą ( cukinie ). Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1.5 godziny. Przed końcem 20 minut przewracamy kurczaka na druga stronę. Pieczemy bez pokrywy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia