14 października 2015

AZJATYCKI BIGOS

Chyba każdy uwielbia tradycyjny bigos, ale moja wersja jest w stylu azjatyckim. Ten bigos jest zdrowy i bardzo smaczny. Mąż stwierdził, że taki bigos może jeść codziennie.
Bardzo lubimy dania z kuchni azjatyckiej jak i także bardzo chcielibyśmy zjeść oryginalne dania, ale nie każdego stać na tak kosztowne podróże, dlatego przygotowując takie potrawy można smakiem i myślami przenieść się w miejsca o których tylko marzysz ! :)
Moja kuchnia azjatycka jest wzbogacona pomysłami. Gdy tylko coś przychodzi mi do głowy to od razu to realizuję. Tak samo było z bigosem. Bigos składa się z kapusty, marchwi, brokułów i kurczaka marynowanego w sosie sojowym. Ogólnie jest prosty w przygotowaniu, ale zapewniam, że bardzo dobry, niezwykle aromatyczny :)





Składniki:


  • kapusta 1/2 średniej główki
  • filety z piersi kurczaka 3 szt.
  • sos sojowy jasny 1 łyżka
  • sos sojowy ciemny 1 łyżka
  • pieprz 1 szczypta
  • marchew 2 szt.
  • brokuł 1 mała szt.
  • bulion drobiowy 3 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • cebula prażona 3 łyżki
  • liść laurowy 2 szt. 
  • ziele angielskie 2 kulki
  • olej ryżowy 3 łyżki ( znajdziesz go tutaj -> http://olejeswiata.pl/oleje/olej-ryzowy/
Metoda:
  1. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Dodać jasny sos sojowy i szczyptę pieprzu. Wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny. 
  2. Rozgrzać wok. Wlać olej ryżowy i wrzucić kurczaka. Kiedy mięso się przysmaży dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki marchew, ziele angielskie i liście laurowe ( marchew można zetrzeć na tarce ). 
  3. Kapustę poszatkować i dodać do gotującego się kurczaka. Zalać bulionem. Dodać podzielonego na małe różyczki brokuła i ciemny sos sojowy. Wymieszać i gotować ok. 35 min., aż bulion odparuje. Gotowy bigos posypać cebulą prażoną. 




Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia