2 września 2015

ZAPIEKANE JAJECZNE GNIAZDKA Z SALAMI, SEREM I ZIOŁAMI

Jeśli nie macie pomysłu na śniadanie, obiad lub być może chcecie zachwycić gości, ale nie wysilając się przy tym, to proponuję przygotować właśnie takie jajeczne gniazdka zapiekane w piekarniku a'la jajko sadzone, tyle że wzbogacone i chrupiące ( co jednak różni się w smaku ). Takie jajka są bardzo eleganckie. a posypane świeżym szczypiorkiem lub ziołami zachwycają, aż szkoda ich jeść. 
Zapraszam na pyszne jajka ! :)





Składniki na 2 porcje:

jaja 2 szt. 
salami 4-5 plasterków
natka pietruszki 2 łyżki
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
sól, pieprz po 1 szczypcie
ser żółty 3 łyżki (starty na tarce o drobnych oczkach)

Metoda:

1. Żółtka oddzielić od białek (każde żółtko w osobnej szklaneczce).


2. Do białek dodać sól, pieprz i zioła prowansalskie. Ubić na sztywną pianę. Salami pokroić w kostkę a natkę pietruszki posiekać. Dodać do białek razem z serem i wymieszać szpatułką.



3. Blachę wyłożyć pergaminem. Nałożyć dwa placki z białek, tworząc gniazdka z lekkim wgłębieniem na środku.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić blachę z jajkami na 5 min., aż się lekko zarumienią.


4. Po tym czasie wyciągamy i na środek gniazdek wlewamy żółtka. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kilka minut, w zależności jak, kto lubi, bardziej czy mniej ścięte żółtka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia