19 września 2015

SZPINAKARZ CZYLI PAPRYKARZ SZPINAKOWY

Wszyscy znają słynny paprykarz szczeciński, który owszem jest smaczny, ale mój paprykarz jest smaczny, zdrowy i szybki w przygotowaniu.  Wszystko zależy od organizacji :). 
Szpinakarz jak nazwa mówi jest ze szpinaku, z dodatkiem tuńczyka i mascarpone. 
Taka wersja fajnie rozsmarowuje się na kanapkach, starczy na dużo kanapek i jest aromatyczna ! :) 
A no i ma piękną zieloną barwę :) 
Zielony jest zdrowy dla wzroku xD 







Składniki:
  • tuńczyk w sosie własnym 2 puszki
  • ryż 1 torebka
  • szpinak mrożony 250 gram
  • mascarpone 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek 1 ząbek
  • koperek 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka ( do ryżu )

Metoda:
  1. Zamrożony szpinak wrzucić na patelnie i smażyć aż woda całkowicie wyparuje. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem 1 łyżeczki soli.   
  2. Tuńczyka odsączyć i umieścić w misce razem z ryżem i szpinakiem. Dodać koper oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksować blenderem ręcznym.
  3. Dodać mascarpone, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć na kanapki i przyozdobić listkami bazylii i natki pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia