SOLONE CIASTO KARMELOWE Z SEREM

16:52:00

Jedliście może ciasto solone z domowym karmelem? Pyszne, chodź nieco inne w smaku. Lubię eksperymentować a ten eksperyment zaliczam do udanych :) Idealne ciasto na chłodne jesienne dni. Więc tak, na pomysł wpadłam patrząc na popcorn i orzeszki solone. Miałam ser i karmel, tak też to połączyłam dodałam sól i powstało ciasto z serem o smaku solonego karmelu. Całość jednak dodatkowo polałam domowym sosem karmelowym, który jest prosty w przygotowaniu. Ciasto jest mięciutkie, słodko - słone i wilgotne. 








Składniki blacha 25x35 cm. :

Ciasto :
cukier brązowy 1 szkl.
masło miękkie 125 gram
jaja 4 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 1 i 1/2 szkl.
mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki
kakao słodkie 2 łyżki

Masa serowa:
twaróg półtłusty 500 gram
masa kajmakowa np. gostyńska 300 gram
cukier 2 łyżki
sól 3/4 łyżki
jaja 2 szt.
mąka kukurydziana 2 łyżki
śmietana kremówka 100 ml.

Polewa karmelowa:
cukier 100 gram
woda 1/4 szkl.
mleko 1 szkl.
mąka 3 łyżeczki 
sól 2 szczypty

Metoda:

1. CIASTO: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać resztę składników i zmiksować.


2. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 10 min.


3. MASA SEROWA: Twaróg zmiksować ze wszystkimi składnikami na jednolitą masę.


4. Zmiksować blenderem, aby masa była gładka i bez grudek. Wylać na ciasto i wstawić ponownie do piekarnika na 35-40 min.


5. POLEWA KARMELOWA: W garnuszku umieścić cukier. Czekać aż się rozpuści ( bez mieszania- ewentualnie potrząsnąć garnuszkiem ). Dodać wodę, wymieszać i wlać mleko, ciągle mieszając, aż skrystalizowany karmel się rozpuści. Kiedy karmel będzie gładki dodać mąkę i sól, i mieszać trzepaczką, aż nie będzie grudek. Gotować aż masa lekko zgęstnieję, ale nie za długo, bo karmel zrobi się gorzki.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. oo matko ! to musi być pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe! Nie przepadam za popcornem, ale tu może by mi jego smak posmakował :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń