2 września 2015

SERNIK KAWOWY

Mmmmmmmm....pyszotka! Sernik jest aksamitny i znika bardzo szybko, a to chyba dlatego, że tak mało zrobiłam. Zdecydowanie za mało ! Sernik jest kawowy, ale nie przesadnie tylko z taką nutką ! Podczas każdego kęsa kawa jest wyczuwalna, ale delikatnie, co sprawia, że chce się jeść więcej. 
Spód zrobiłam z podłużnych biszkoptów, które zanurzyłam w kawie rozpuszczalnej. 
Okazało się to idealnym rozwiązaniem :) Taki sernik mogłabym jeść codziennie zamiast pić kawę ! :)








Składniki tortownica 15- 16 cm:

Spód:
biszkopty podłużne 100 gram
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
woda letnia 1/2 szkl. 

Masa serowa:
twaróg 250 gram
śmietana kwaśna 2 płaskie łyżki
mąka kukurydziana 4 łyżki
masło miękkie 70 gram
cukier 70 gram
cukier waniliowy 1 op.
jaja 4 szt.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 1/2 szkl. (z 1 łyżki)

Wierzch:
śmietana kremówka 150 ml. 
kakao do oprószenia
cukier puder 1 łyżka

Metoda:
Spód: Kawę rozpuścić w wodzie. Każdy biszkopt zanurzyć w kawie, ale nie za długo (aby nam się nie rozwalił). Biszkopty wyłożyć na tortownicę wyłożoną pergaminem. 


Masa serowa: Twaróg zmielić. Dodać żółtka, masło i zmiksować. 



Dodać pozostałe składniki (oprócz białek )i ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i wymieszać dokładnie szpatułką. 
Wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni i piec ok. 30-35 min. , ewentualnie dłużej w zależności od piekarnika. Ja piekłam z termoobiegiem. 
Sernik wstawić po ostygnięciu do lodówki na 2-3 godziny. 
Środek powinien być lekko sprężysty, po ostygnięciu stężeje. 
Jeżeli wierzch sernika za mocno zacznie się przypiekać, nałożyć folię aluminiową świecącą stroną do góry. 


Upieczony sernik przyozdobić ubitą śmietaną z cukrem. Całość posypać kakao. 
SMACZNEGO !




1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia