8 września 2015

NALEŚNIKI Z OWOCOWYM TWAROŻKIEM NA ŚNIADANIE

Tym razem naleśniki, które chyba są najpopularniejsze. Można je wykorzystać dosłownie do wszystkiego. Jednak dzisiaj interesuje mnie tylko śniadanie, które zaspokoi  głód i dostarczy cennych wartości odżywczych. Naleśniki są bez cukru, ale są słodkie :), ponieważ do farszu użyłam mnóstwo owoców, dzięki czemu twarożek ma różowo fioletową barwę. Dzieci na pewno się skuszą, bo przecież jedzą oczami, a wszystko co ładnie wygląda u mnie też dobrze smakuje. 
Oczywiście można je posypać dla ozdoby białą czekoladą lub mleczną albo cukrem pudrem. Wszystko zależy od upodobań. Od wyboru do koloru :D  
A teraz ważna notka na temat wartości odżywczych mlecznych produktów i ich przetworów :)

Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ skład, który zawierają czyli wapń, fosfor, witamina D, witamina A, białko, kwas mlekowy, lipidy itp. są ważnymi elementami w naszej diecie. Wiele z nich przyczynia się do rozwoju i wzrostu dzieci, a w szczególności są ważne dla kości. Oprócz tego, dzięki takim przetworom w naszym organizmie powstaje bariera ochronna, która poprawia naszą odporność na różnego rodzaju szkodliwe bakterie, regulują przemianę materii, co sprzyja  w odchudzaniu. Zalet można wymieniać i wymieniać, ale jednak trzeba pamiętać, aby nie przedobrzyć, ponieważ zbyt duże spożywanie przetworów mlecznych może spowodować zakwaszenie organizmu albo spowoduje alergię na laktozę. 





Składniki:

Naleśniki:
mleko 600 ml.
jaja 4 szt.
mąka 200 gram
olej 1 łyżka
sól 1 szczypta

Farsz:
twaróg półtłusty 500 gram
maliny 1 szkl.
borówki 1/2 szkl.
banan 1 szt. 

Dodatkowo:
maliny, borówki
ewentualnie biała czekolada
olej do smażenia 1 łyżka
+ pędzelek sylikonowy do smarowania

Metoda:

1. Naleśniki: Wszystkie składniki zmiksować, do uzyskania jednolitej masy.
Następnie patelnie wysmarować olejem ( za każdym razem ) i smażyć naleśniki.
2. Farsz: Twaróg umieścić w misce, wrzucić owoce i dokładnie zmiksować ręcznym blenderem. 
3. Na każdy naleśnik nakładamy po 2-3 łyżki farszu i zwijamy naleśniki. Gotowe posypać owocami ( ewentualnie białą czekoladą ). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia