4 września 2015

MARMOLADA AGRESTOWO ŻURAWINOWA

Bardzo dobrane połączenie agrestu z żurawiną. Wszystkie cenne ich walory zamknięte szczelnie w małym słoiczku i przechowane na zimę. Marmolada jest przejrzysta i bez grudek, doskonale rozprowadza się na kanapkach. 






Składniki:

agrest 1 kg.
cukier 0.5 kg.
sok z żurawiny bez cukru 3/4 szkl.
sok z 1 cytryny

Metoda:

1. Agrest oczyścić z łodyżek i dokładnie umyć ( ja ułatwiłam sobie to, obcinając łodyżki po obu stronach nożyczkami, jest o wiele szybciej).
2. Umieścić w garze i gotować na średnim ogniu. Kiedy owoce puszczą soki dodać cukier. Wymieszać i dalej gotować, aż owoce agrestu rozpadną się, a cukier roztopi.
3. Następnie owoce zmiksować blenderem ( po to, aby konfitura była bardziej przejrzysta) i dodać sok z żurawiny i cytryny. Dalej gotować jeszcze ok. 10 min.
4. Usunąć szumowiny w postaci pianki i przelać do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić.
5. Słoiczki umieścić w garze ze ściereczką na dnie. Zalać wodą o podobnej temperaturze do słoika tj. jeżeli słoik jest gorący zalać gorącą wodą. Wodę wlać aż po nakrętki ( może być trochę mniej, ale nie więcej ).Gotować ok. 10 min.

1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia