21 września 2015

CIASTO "KŁODA DRZEWA"

To ciasto to rolada czekoladowa z kremem z mascarpone i ganache czekoladowym. Ciasto przypomina wyglądem kłodę drzewa. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, jeśli tylko chcecie zachwycić rodzinę to polecam to ciasto w 100 %. Chodź może i wygląda na dość trudne, to pozory mylą. Do jego przygotowania potrzebna jest tylko cierpliwość. Samo przygotowanie też nie zajmuje dużo czasu ( nie wliczając stygnięcia ). Polecam również do kawki w te coraz bardziej chłodne, jesienne dni ! <3 

Zabieram kawałek i lecę czytać książkę pod kocykiem na tarasie. 
Pozdrowienia dla moich czytelników :)







CIASTO ( blacha z piekarnika ) :

  • jaja 4 szt.
  • mąka 100 gram
  • cukier 100 gram
  • cukier cynamonowy 1 op.
  • kakao  3 łyżki
  • mleko 3 łyżki
  • masło 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
KREM:
  • śmietana kremówka 250 ml.
  • serek mascarpone 300 gram
  • cukier 2 łyżki
GANACHE:
  • śmietana kremówka 250 ml.
  • czekolada mleczna 100 gram
  • czekolada gorzka 100 gram
DODATKOWO:
  • wiórki kokosowe lub cukier puder do oprószenia
  • kakao do oprószenia
METODA:

1. CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z masłem, mlekiem i cukrami na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek i kakao. Zmiksować. Stopniowo dodawać ubite białka. Mieszać szpatułką, aż masa będzie jednolita. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć pergamin. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni na 10 min. ( Wierzch nie może się przypiec, bo zacznie pękać podczas rolowania. )


2. Jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć na ściereczkę z pergaminem do góry. Ściągnąć delikatnie pergamin i zwinąć roladę razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia.


3. KREM: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone i ponownie zmiksować aż masa stanie się gęstsza. Gotowy krem wyłożyć na rozwinięte ciasto. Ponownie zwijamy roladę, ale już bez ścierki.


4. Z każdej strony odcinamy z ukosa kawałki ciasta ( po obu stronach musi być ten sam kąt). Kawałki przykładamy do rolady.
 GANACHE: Śmietanę kremówkę podgrzać w rondelku. Dodać kawałki czekolady i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego schłodzenia. Następnie ubić mikserem na sztywno. Gotowym kremem dekorujemy nasze ciasto. Widelcem zrobić faliste znaki drzewa. Całość posypać kakao i wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia