5 sierpnia 2015

SERNIKOBROWNIE Z JAGODAMI I PRAŻONYMI ORZESZKAMI NERKOWCA

Moje pierwsze połączenie pysznego brownie z serem. Ciasto jest mocno czekoladowe a ser delikatny, a wręcz rozpływający się w ustach. Rozkosz dla podniebienia. Idealny dodatek stanowią świeże jagody, które są kwaskowe. Polecam do popołudniowej kawki. 






Składniki:

Ciasto blacha kwadratowa:

czekolada gorzka 200  gram
masło 200 gram
mąka 1 szkl.
cukier 1 szkl.
jaja 5 szt.
rum 3 łyżki

Masa serowa:

ser dwukrotnie zmielony waniliowy 750 gram
jaja 2 szt.
serek mascarpone 250 gram
mąka pszenna 3 łyżki

Dodatkowo:

jagody świeże 2 szkl.
czekolada mleczna 100 gram
mleko 3-4 łyżki
orzeszki nerkowca obrane 3/4 szkl.


Sposób przygotowania:

1. W garnku gotujemy wodę. Umieszczamy na tym miskę ( tak by miska nie dotykała dna i była tuż nad wodą). Do miski wrzucamy połamaną czekoladę gorzką oraz masło i rum. Wodę gotujemy na małym ogniu a czekoladę zostawiamy aby się rozpuściła. Po jakimś czasie wszystko mieszamy do całkowitego roztopienia, tak długo, aż masa będzie płynna i lśniąca.


2. Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Blachę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto układamy jagody ( 1 szkl. ).


3. Ser miksujemy z mascarpone i jajami. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Wylewamy na ciasto. Układamy jagody ( 1 szkl. ). Wstawiamy do piekarnika na 55-60 min. na 170 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta od razu nie wyciągamy, zostawiamy w uchylonym piekarniku. 


4. Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Wylać na ostygnięty sernik. Orzeszki podprażyć na patelni na złoty kolor.. Posiekać i posypać ciasto. 


4 komentarze:

  1. takim słodkościom się po prostu nie odmawia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama jeszcze nie łączyłam sernika z brownie, ale chyba muszę to zrobić - wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie połączenie mi się bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia