11 sierpnia 2015

KOKOSOWY 3 BIT

  • Pyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia i jak na takie upały to dość szybko przygotowuje się je. Dodatkowo bardzo szybko znika. Pianka kokosowa zmienia całkiem smak ciasta przypomina princessę kokosową. Jednak każda warstwa ma swój smak i można delektować się każdym kęsem. 






Składniki na blachę kwadratową:

herbatniki 1 op. (200 gram )
masa karpatkowa 1 op. 
mleko 400 ml.
masa kajmakowa w puszce (gostyńska) 1/2 puszki
mleko kokosowe w puszce 1 puszka
cukier waniliowy 1 op.
czekolada mleczna z orzechami 100 g.
żelatyna 1 łyżka
woda 3 łyżki

Sposób przygotowania:

1. Blachę wyłożyć pergaminem. Ułożyć herbatniki.


2. Masę karpatkową zmiksować z mlekiem na puszystą masę ( wg, opakowania). Wyłożyć połowę masy na herbatniki. Ponownie ułożyć warstwę herbatników. Przykryć resztą masy karpatkowej. Ułożyć herbatniki. Kajmak rozsmarować na herbatnikach.


3. Mleko kokosowe dobrze schłodzić. Następnie otworzyć puszkę i wybrać zgęstniałą białą masę ( wodę kokosową wylać ) Przełożyć do miseczki i zmiksować z cukrem waniliowy na puszystą masę. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do spęcznienia. Następnie lekko podgrzać do rozpuszczenia ( nie może dojść do wrzenia, bo straci właściwości żelujące). Chwilę odczekać a następnie stopniowo dodawać do ubitej śmietany kokosowej, cały czas miksując. Tak przygotowaną piankę kokosową wyłożyć na ciasto.


4. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.


2 komentarze:

  1. Kokosowy? Brzmi super! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto zawsze kojarzy mi się z moją ulubioną ciocią - jej zdolności cukiernicze tylko na takie pozwalają;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia