19 sierpnia 2015

CIASTO LEŚNY MECH

Ciasto "Leśny Mech" to ciasto wywodzące się z Turcji. Jest niezwykle wilgotne, dzięki temu długo zachowuje świeżość. Oprócz tego jest mięciutkie i ma piękną barwę zieloną. Przypomina prawdziwy mech. W smaku nie czuć szpinaku, a dzieci uwielbiają to ciasto.






Składniki: 

Ciasto:
jaja 4 szt. ( temp. pokojowa )
olej 1 szkl.
cukier 1 szkl.
mąka 1 szkl.
mąka ziemniaczana 1 szkl.
szpinak mrożony 300 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda 1 łyżeczka

Masa:
śmietana 36 % ok. 750 ml.
cukier puder 2 łyżki
galaretka agrestowa 2 op.

Wierzch:
śmietana 36% 250 ml. 
cukier waniliowy 2 op.
czekolada gorzka 3 kostki
borówki ok. 150 gram 

Sposób przygotowania:


1. CIASTO: Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Strużką wlać olej, dalej miksując. Szpinak odmrozić i podgotować w garnuszku, aż woda wyparuje. Jeszcze ciepły dodać do ciasta. Zmiksować. Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-45 min. / do suchego patyczka.
2. MASA: Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Dodać galaretki i dalej miksować, aż masa lekko zgęstnieje i galaretki się rozpuszczą. Wstawić do lodówki.
3. Ostygnięte ciasto przekroić na pół. Przełożyć masą śmietanową. WIERZCH: Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Wyłożyć wierzch ciasta. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać ciasto. Ułożyć borówki i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia