26 czerwca 2015

Udka kurczaka w marynacie paprykowej duszone w cebuli

Soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach udka z kurczaka w paprykowej marynacie to propozycja na pyszny obiad. Dodatek cebulki nadaję innego smaku, bardziej słodkiego. 
Całość jest wspaniała. Ja podałam je z ziemniakami i mizerią. Pychotka :)






Składniki:

udka z kurczaka 6 szt.
woda 1 szkl.
cebula 2 szt.

Marynata:
olej 3 łyżki
papryka słodka mielona 2 łyżki
czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
pieprz ziołowy 1/3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka umyć, oczyścić i wysuszyć. Zasypać papryką, solą, pieprzem, czosnkiem oraz dodać olej. Wymieszać dokładnie, aby każde udko było w przyprawach. Wstawić do lodówki na 2-3 h. 



2. Kurczaka ułożyć na rozgrzanej patelni. Przyrumienić z każdej strony. Następnie dodać wodę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 30 min.


3. Po tym czasie mięso przewrócić na drugą stronę. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub plastry. Dodać do mięsa. Przykryć pokrywką i dalej dusić jeszcze 20-30 min. na małym ogniu. 



1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia