16 czerwca 2015

RYŻ SMAŻONY W JAJKU Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, ZIELONYM GROSZKIEM I KURCZAKIEM

Jest to bardzo szybki obiad, który można schować w lodówce i odgrzać następnego dnia. 
Danie powstało z myślą o chińskiej restauracji, w której po raz pierwszy spróbowałam takiego właśnie ryżu, ale było to już bardzo dawno., dlatego próbowałam odtworzyć smak. 
Jednak dodatki są mojego pomysłu. Każdy może dodać co lubi. 







Składniki:

ryż ugotowany 1 torebka
jaja 3 szt.
filet z kurczaka 1 szt.
fasolka szparagowa 1 kubek
zielony groszek 1/2 kubka
sól, pieprz do smaku
posiekana dymka ze szczypiorkiem 4 łyżki
sos sojowy 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka

Do fileta:
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
sól morska do oprószenia wg. gustu
pieprz do oprószenia wg. gustu
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Cebulkę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i masło. Dodać cebulę, chwilę smażyć, aż się zeszkli. 
Na osobnej patelni rozgrzać olej. Fileta umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż  na pół. 
Przyprawić i usmażyć na złoty kolor. 




2. Do cebuli dodać fasolę i groszek. Dodać sos sojowy, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać ryż. Dokładnie wymieszać. Rozdrobnić widelcem. 




3.W misce rozbełtać jaja z solą i pieprzem. Wlać do ryżu i wymieszać. Dodać dymkę cebuli oraz pokrojonego w plastry fileta.  Mieszać tak długo, aż jajko się całkowicie zetnie i zacznie się przypiekać. 


1 komentarz:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia