13 czerwca 2015

ROLADA Z BOCZKU Z FARSZEM Z BIAŁEJ KIEŁBASY Z MELISĄ CYTRYNOWĄ

Bardzo aromatyczny boczek. Zapach skwierczącej skórki rozchodzi się po całej kuchni i przyciąga głodomorów. Dodatek melisy cytrynowej to własnie wyjątkowy składnik. Samo to, że farszem jest zmielona biała kiełbasa sprawia, że rolada smakuje rewelacyjnie. Rolada sprawdzi się na imprezach i różnych spotkaniach pokrojona w plasterki i przyozdobiona zieleniną. Idealna również na poranne śniadanie a nawet kolację. 






Składniki:
boczek 0.5 kg.
biała kiełbasa 3 pętka
melisa cytrynowa 3 łyżki (posiekana)
natka pietruszki 1 pęczek 
sól, pieprz do oprószenia
oliwa z oliwek do posmarowania

Sposób przygotowania:

1. Boczek umyć, osuszyć i pozbyć się grubej słoniny. Przeciąć boczek wzdłuż dłuższego boku na pół, ale nie do końca. Boczek powinien się rozłożyć. Boki od środka nacinamy jeszcze raz, ale nie do końca. Boczek rozbijamy tłuczkiem. Oprószyć boczek solą i pieprzem.




2.Kiełbasę mielimy w maszynce. Dodajemy majeranek. Mieszamy.



3. Farsz wyłożyć na boczek. Posypać posiekaną natką pietruszki i melisą.


4. Zwinąć roladę. Oprószyć solą i pieprzem. Związać sznurkiem. Wsadzić do naczynia. Wysmarować oliwą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut.


2 komentarze:

  1. zaintrygował mnie dodatek melisy. z chęcią spróbuję czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa wędlina to coś niesamowitego, takiego boczku jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia