ODWRÓCONA KOSTKA KRÓWKOWA BEZ PIECZENIA

12:54:00

Szybkie ciasto, które w brew pozorom wydaje się, że jego przygotowanie zajmuje mnóstwo czasu. Jednak zapewniam, że przy dobrej organizacji można je zrobić szybko. 
Jest to ciasto z budyniem krówkowym, kremem krówkowym przełożone herbatnikami i krakersami. Całość uzupełnia polewa. Na upalne dni to bardzo fajne ciasto, gdyż nie wymaga pieczenia w piekarniku, jednak wymaga leżenia w lodówce. Jest puszyste i pyszne ! 








Składniki:
Blacha kwadratowa:
krakersy słone 1 opakowanie ( 200 gram )
herbatniki maślane 1 opakowanie (200 gram )

Masa I:
budyń smak krówkowy 2 opakowania
mleko 4 szkl.
masło 200 gram
cukier 5 łyżek
masa krówkowa w puszce 4 łyżki

Masa II:
krem tortowy smak krówka 1 opakowanie
mleko 300 ml. 
masło 50 gram

Polewa:
mleczna czekolada 50 gram
mleko 4-5 łyżek


Sposób przygotowania:

1. Blachę wyłożyć folią spożywczą tak, aby potem ciasto łatwo wyciągnąć. Na dno blachy wykładać herbatniki.
2. Masa I: w garnku zagotować 3 szkl. mleka z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie. Dokładnie wymieszać. Dodać do mleka. Mieszać tak długo, aż masa zgęstnieje. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć na puszysto z masą krówkową. Stopniowo po łyżce dodawać budyń, ciągle miksując. Masa powinna być bez grudek i puszysta. Tak przygotowaną masę wyłożyć na herbatniki. Na to ułożyć krakersy.
3. Masa II: Do miski wlać mleko. Dodać krem tortowy i zmiksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Masło utrzeć na puszysto. Stopniowo dodawać krem, łyżka po łyżce. Krem wyłożyć na krakersy. A na krem wyłożyć herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki na 1 h.
4. Po tym czasie wyciągnąć ciasto. Przyłożyć do dużej tacy i szybkim ruchem odwrócić. Z ciasta ściągnąć folię. W rondelku rozpuścić czekoladę z mlekiem. Wylać na całe ciasto. Wstawić do lodówki na całą noc.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Mmmm, aż ślinka cieknie na sam widok :) musi być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie.. Jednak to bomba kaloryczna :D.. Cóż.. Raz się żyje. Ciacho warte grzechu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.