8 czerwca 2015

KREMOWA ZUPA PIECZARKOWA

Tradycyjnie zupka pieczarkowa bez żadnych udziwnień ugotowana na kości schabowej. Prosto, smacznie, szybko i tanio. 






Składniki:
pieczarki 0.5 kg
woda 2 l. 
sól morska 1 płaska łyżka
kostka rosołowa 1 szt.
sól, pieprz do smaku
ziemniaki 4- 5 szt.
marchew 1 szt.
grzybki suszone 2 szt. 
cebula 1 szt. 
olej 2 łyżki
ziele angielskie 2 kulki
śmietana kwaśna 2 łyżki
śmietana do zup i sosów 12 %  2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kość schabowa 1 szt. 
zimna woda ok. 2-3 łyżek

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki, marchew, cebulę i pieczarki obrać. Ziemniaki i marchew, cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki drobno pokroić. Do garnka wrzucić ziemniaki, kość schabową i marchew. Zalać wodą. Dodać 1 łyżkę soli, aby ziemniaki nie miały jałowego smaku. 
2. Grzybki i cebulę drobniutko posiekać. Cebulkę podsmażyć na oleju. Dodać pieczarki. Zmniejszyć ogień i chwilę dusić, aż pieczarki zmiękną. Można lekko osolić. Dodać do zupy wraz z suszonymi grzybkami, które nadadzą aromatu. 
3. Dodać ziele oraz doprawić do smaku. Dodać zahartowaną śmietanę oraz zagęścić zupę mąką z niewielką ilością zimnej wody. Ugotowaną kość wyciągnąć z zupy i oskubać. Mięso wrzucić z powrotem do zupy. 

2 komentarze:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia