21 maja 2015

SERNIK KUSICIEL

  • Ten sernik to kusiciel !  Istne szaleństwo ! Nie można koło niego przejść spokojnie. Zachwyca barwami, smakiem, świeżością. Jest cudowny. Rozpływa się w ustach.




Składniki:
Spód:
herbatniki pełnoziarniste - 1 opakowanie (200 g.) 
krakersy - 1/2 opakowania (90 g. ) 
masło - 100 gram 
kakao - 2 łyżki 

Masa I :
twaróg - 500 gram 
cukier puder - 1 łyżka 
cukier waniliowy - 1 opakowanie 
sok z cytryny - 1 łyżka 
banan - 2 szt. 
truskawki świeże - 10 szt. 
jogurt naturalny - 3 łyżki 
żelatyna - 2 łyżki ( z górką ) 
woda ciepła - 3 łyżki 

Masa II :
truskawki - 3 i 1/2 szkl. (mrożone) 
galaretka truskawkowa - 2 opakowania 
woda - 500 ml.

Przybranie :
truskawki świeże 
borówki 

Polewa:
czekolada gorzka - 3 kostki 
mleko - 2 łyżki 
masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:   

1. Herbatniki i krakersy zmielić blenderem lub młynkiem. Masło roztopić i dodać do masy herbatnikowej. Dokładnie wymieszać. Powinna być konsystencja mokrego piasku. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.



2. Formę 25x11 cm. wyłożyć folią spożywczą. Następnie wyłożyć jasny spód. Na jasny spód wyłożyć ciemny spód. Wyrównać i ugnieść. Wstawić do lodówki.


3. Twaróg umieścic w malakserze z ostrymi ostrzami. Dodać cukry, pokrojone w plastry banany, sok z cytryny oraz jogurt. Dokładnie zmiksować na gładką masę. Żelatynę zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Wstawić do mikrofali na kilka sekund, aby stopniała ( nie może dojść do wrzenia, ponieważ wtedy żelatyna straci swoje właściwości żelujące ). Żelatynę dodać do masy twarogowej. Zmiksować. Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki. Dodać do masy twarogowej. Wymieszać szpatułką. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki.


4. Galaretki przygotować według wskazówek na opakowaniu ( 500 ml. wody ). Galaretkę odstawić do ostygnięcia. Truskawki lekko rozpuścić w mikrofali. Następnie zmiksować blenderem. Dodać do tężejącej już galaretki. Wymieszać i wstawić do lodówki na noc. Po wyciągnięciu ułożyć na wierzchu pokrojone na pół owoce. Polewa: Czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem i mlekiem. Zrobić wzorki na owocach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia