19 maja 2015

ŁOSOŚ 5 SMAKÓW

Łosoś z nutą orientu. Bałam się tego połączenia, bo zazwyczaj do łososia używałam soli, pieprzu i cytryny. Całe szczęście wszystko smakowało znakomicie :) Jest to idealne połączenie smaków.



Składniki:
łosoś filet - 600 gram 
przyprawa chińska - 1 łyżeczka (5 smaków) 
Sól ziołowa - do oprószenia po obu stronach
Pieprz czarny - do oprószenia po obu stronach 
sos rybny - 1 łyżeczka 
sos sojowy - 1/2 łyżeczki
masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:
1. Łososia umyć i przekroić na 3 części ( usunąć skórę jeśli jest ). Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą 5 smaków.
2. Natrzeć sosem rybnym i sojowym. Na patelni rozpuścić masło. Ułożyć filety, przysmażyć z obu stron na złoty kolor ( ok. 5 min. na stronę ) Wyłożyć na ręcznik papierowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia