31 maja 2015

KURCZAK W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE

  • Chrupiące kęski soczystego kurczaczka to coś co uwielbia chyba każdy a zwłaszcza dzieci. Fajna przekąska dla dużych i małych. Śmiało można połączyć je z warzywami.




  • Składniki:
  • Ciasto:
    mąka - 1/2 szkl. 
    woda gazowana - 1/2 szkl. 
    mąka kukurydziana - 3 łyżki 
    sól - 1 łyżeczka 
    jajko - 1 szt. 
    chili pieprz cayenne - 1/3 łyżeczki 
    czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki 

    Dodatkowo:
    filet z kurczaka - 2 szt. 
    olej - do smażenia 
    pieprz - 1 szczypta
  • Sposób przygotowania:
  • 1.
    Do miski wsypać mąki, wlać wodę gazowaną, wbić jajko. Dodać przyprawy. Zmiksować mikserem. Ciasto odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie myjemy filety, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Z każdej strony oprószamy pieprzem.
    2.
    Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Każdy kawałek fileta zanurzamy w cieście i umieszczamy w garnku z olejem. Smażymy tak długo, aż kurczak nabierze złotego koloru. Mięsko będzie soczyste a ciasto chrupiące. Wyciągamy na ręcznik papierowy.

2 komentarze:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia