17 maja 2015

GOŁĄBKI Z PIECZARKAMI BEZ ZAWIJANIA

Gołąbki bez zawijania to prostsza wersja tradycyjnych gołąbków. Można je zrobić w sosie pieczarkowym lub pomidorowym. Podawać z ziemniakami lub bez. Są syte i smaczne. Wszystkim bardzo smakowały. 


Składniki:
mięso mielone wieprzowe - ok. 500 gram 
mięso mielone drobiowe - 200 gram 
cebula biała - 2 szt. 
pieczarki - 4 szt. ( duże) 
kasza manna - 1/2 szkl. 
jaja - 2 szt. 
sól morska - 1 łyżeczka 
przyprawa uniwersalna - 1 łyżeczka 
pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki 
ryż - 2 torebki 
masło - 1 łyżeczka 
olej - 2 łyżki 
mąka - 1/2 szkl. 
olej - do smażenia
bulion warzywny - 1.5 l.
kapusta - 1/2 główki

Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone umieścic w misce. Dodać sól, pieprz i przyprawę uniwersalną. Kapustę poszatkować.

2. Kapustę i mięso umieścic w dużej misce. Dodać jaja. Cebulę i pieczarki obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę a pieczarki w plastry. W rondelku rozgrzać olej. Dodać cebulę oraz masło. Smażyć na małym ogniu, aż się zeszkli. Dodać pieczarki. Gdy pieczarki skurczą się. Dodać je do mięsa i kapusty. Dokładnie wszystko wymieszać ugniatając. Dodać ryż kaszę mannę i ponownie wymieszać.
3. Wilgotnymi dłońmi formować niewielkie podłużne kotleciki, które obtaczamy w mące, a następnie umieszczamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy na złoto po obu stronach. Przekładamy do dużego garnka.
4. Do garnka z gołąbkami wlewamy bulion. Wstawiamy na duży gaz, aż zacznie bulion bulgotać, wtedy zmniejszamy gaz i gotujemy około 1 h i 20 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia