27 maja 2015

DESER TRUSKAWKOWA MANIA

Przyjemny deser truskawkowy. Bardzo truskawkowy. Taki deser cieszy oko. Jest pyszny i orzeźwiający. Dodatkowo prosty w przygotowaniu, bez żadnej filozofii. 
Głębia koloru i świeże truskawki mmmm.. :)







Składniki:
truskawki świeże - 12 szt. 
galaretka truskawkowa - 1 opakowanie 
woda - 500 ml. 
truskawki - 1 szkl. (mrożone) 
jogurt naturalny - 4 łyżki 
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
śmietana kremówka - 200 ml. 
czekolada gorzka - 1 kostka 
sok z cytryny - 1 łyżeczka


Sposób przygotowania:
1. Truskawki świeże umyć. Usunąć szypułki. Pokroić na połówki i umieścic w pucharkach ( po 4 szt.- całe). Galaretkę zrobić według opakowania. Pozostawić do ostygnięcia. Tężejącą już galaretkę wlać do pucharków. Wstawić do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.

2. W malakserze umieścić jogurt i lekko odmrożone truskawki. Dodać cukier waniliowy i sok z cytryny. Zmiksować. Na stężałą już galaretkę nałożyć masę z truskawek.

3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć do każdego pucharka z deserem. 5. Kostkę czekolady zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Posypać deser. Gotowy deser włożyć do lodówki na 20 min.

2 komentarze:

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia