17 maja 2015

BANOFFEE W SŁOICZKU

  • Banoffee w słoiczku jest to tzw. deser na wynos. Deser banoffee nawiązuje do znanego ciasta. Jest kremowy, lekko maślany i słodki, dzięki spływającemu z bitej śmietany sosu kajmakowego. Coś pysznego. Najlepsze to, że można go zrobić w 10 min.




  • Składniki na 3 desery:
  • herbatniki pełnoziarniste - 100 gram
    banan - 2 szt. (małe) 
    śmietana kremówka - 200 ml. 
    cukier waniliowy - 1 łyżeczka
    serek mascarpone - 3 łyżki 

    Sos kajmakowy:
    kajmak - 2 łyżki 
    mleko - 3 łyżki
  • Sposób przygotowania:
  • 1. Herbatniki zmielić blenderem. Połowę zmielonych herbatników przełożyć do osobnej szklanki i odstawić na bok. Resztę nałożyć po równo na dno słoiczków.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodać serek mascarpone i zmiksować. Przełożyć połowę masy na masę herbatnikową w słoiczkach.
  • 2. Banany obrać i pokroić w kostkę. Wszystko umieścic na bitej śmietanie po równo w każdym słoiczku. Kajmak roztopić na małym ogniu z mlekiem. Sosem polać banany ( trochę zostawić na polanie wierzchu ).
  • 3. Na sos wyłożyć resztę herbatników. Resztę bitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na herbatniki. Bitą śmietanę polać sosem kajmakowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za każdy komentarz :) pozdrawiam serdecznie Kuchnia Paulettes.

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia